Bilbränderna ökar även utanför storstäderna

2:03 min

Det brinner allt fler bilar i Sverige och inte bara i storstäderna. Polisen håller på med en kartläggning av sommarens bilbränder. I Norrköping brann tjugotvå bilar i onsdags.

– Vår bil har brunnit upp totalt och det känns jättejobbigt, säger Monica som är en av de drabbade.

Några av de svårast skadade bilarna står ännu kvar under det svartbrunna taket på parkeringen i Klockartorpet i Norrköping. Madeleine Ideskog, vars mamma bor i närheten, är upprörd över det som hänt.

– Det är som en kyrkogård här nu när det gäller bilarna. Usch, hemskt. Det finns inte mycket kvar och det är väldigt chockerande att se överhuvudtaget, säger hon.

Sedan 1998 har det blivit vanligare att landets räddningstjänster rycker ut mot förmodat anlagda bränder i personbilar. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Ökningen var störst mellan 2006 och 2010 och gäller framförallt i de största städerna men syns även i glesbygd.

Malmö har en högre andel insatser sett till befolkningen än Stockholm och Göteborg, Botkyrka utanför Stockholm låg förra året högre än Malmö - men det gjorde även Västerås.

Det märks hos försäkringsbolagen. Mikael Hellberg är skadechef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

– Jag tycker att Västerås är ganska lika många andra städer som om vi tar Norrköping, ta Örebro, ta Uppsala - de ligger inte så långt ifrån varandra i storlek, men de skiljer sig ändå emellan vad gäller antalet bilbränder. Det är väldigt svårt att säga, varför brinner fler bilar i Västerås?

MSB:s siffror visar bara hur ofta räddningstjänsten ryckt ut - inte hur många bilar som har brunnit. Men Polismyndigheten håller nu på att ta fram en nationell kartläggning över antalet brunna bilar i sommar under juni, juli och fram till slutet av augusti.

Branden i Norrköping där tjugotvå bilar skadades är rubricerad som mordbrand. Leif Hermansson är chef för avdelningen för grova brott i Norrköping.

– Rubriceringen är på grund av att betydande egendomsvärde som har gått till spillo. I och med att den bil som det började i stod i en garagelänga så har det ju tagit sig i de bilar som stod runtomkring.

– Den möjligheten finns att det var meningen att bara en bil skulle eldas men att det gick överstyr, säger han.