Gängkrig förmodas ligga bakom åttaårings död

1:54 min

En åttaårig pojke omkom tidigt i morse efter en explosion i ett flerfamiljshus i Biskopsgården i Göteborg.

Allt tyder nu på att det är gängkriget i staden som ligger bakom, enligt polisen. 

– Det fanns många barn i lägenheten, och även vuxna. Det kunde ha slutat ännu värre, säger presstalesman Thomas Fuxborg. Den avlidne pojken var enligt polisen på besök i lägenheten.

– Man kan konstatera att någon har på stått utsidan av lägenheten och kastat in en handgranat genom fönstret, in i vardagsrummet där den här pojken låg och sov, säger presstalesmannen Thomas Fuxborg.

Den avlidne åttaårige pojken var enligt polisen på besök i lägenheten och sov i vardagsrummet, och tillhörde alltså inte familjen som var skriven på adressen.

Enligt polisen, som pratar om en "avskyvärd händelse", var det ren slump som gjorde att inte fler blev dödade och skadade. 

– På adressen finns en kille skriven som dömdes för inblandning i morden på Vår krog&Bar. Vi får se om motivet har att göra med det. Vår arbetshypotes är att det kan ha det, säger Thomas Fuxborg. 

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan två personer dödades och många skadades i en skjutning på en restaurang i Göteborg.

– Detta är avskyvärt. Utifrån kan man omöjligt veta vem eller vilka som befinner sig i lägenheten. Att det drabbar en åttaårig helt oskyldig pojke är avskyvärt, säger Thomas Fuxborg. 

Enligt Ekots reporter Carina Holmberg, på plats i Biskopsgården, har polisen inträttat en "Särskild händelse". 

 – Man ser ytterst allvarligt på läget. Man har styrt många resurser till det här, säger hon.

Det handlar nu om att snabbt få fatt i gärningsmannen för att inte våldet ska eskalera ytterligare.

 – Man knackar dörr, polisens tekniker finns på plats och går runt i lägenheten i vita overaller med mask för munnen och söker efter spår. Men än så länge har man ingen misstänkt gärningsman, säger Carina Holmberg.