Extremister ska separeras i brittiska fängelser

1:32 min

Extremister ska hållas separerade från andra fångar för att motverka radikalisering på brittiska fängelser. Det meddelade Storbritanniens justitieminister i dag efter att en rapport släppts som visar att inte tillräckliga åtgärder vidtagits tidigare. Ministern avvisar kritiken att reformen skulle kunna skapa superradikaliserade avdelningar.

– För att förhindra att radikalisering uppmuntras kommer fångarna att hållas i små grupper och flyttas runt.

Det sa justitieministern Liz Truss till BBC. Hon nämnde att det finns lärdomar att dra från tiden då IRA-medlemmar lyckades fortsätta sin verksamhet i fångenskap.

Enligt rapporten som beskriver islamistisk extremism som ett växande problem i brittiska fängelser har för stor hänsyn visats till muslimska fångars rätt till avskild bön och religiös klädsel – något som har hindrat vakternas möjlighet att kontrollera vad fångarna ägnar sig åt.

Justitieministern meddelade idag att förutom att skapa enskilda avdelningar för de mest radikala fångarna ska också fängelseimamer genomgå tuffare prövningar och biblioteken rensas från extremistisk litteratur.

Men enligt Peter Dawson, chef för organisationen Prison reform trust, som värnar om rättssäkerhet i brittiska fängelser, är det inte alltid de mest uppenbara fångarna som spelar en stor roll i samband med radikalisering.

– Det är viktigt att vi stöttar fängelseimamer i arbetet mot radikalisering, sa Peter Dawson tidigare till BBC.

De nya fängelsereformerna kommer kort efter att Storbritanniens mest kända hatpredikant Anjem Choudary dömdes till fängelse.

Frågan väcktes då om hur han skulle hindras att fortsätta spela en stor roll i samband med radikalisering i fångenskap.