Landskrona

Fotofestival som vill komma nära

4:10 min

Den som älskar foto bör inte missa årets upplaga av Landskrona fotofestival som började i fredags och pågår veckan ut.

Festivalen startade för fyra år och har blivit en etablerad mötesplats för fotointresserade och professionella fotografer från världen över. I år är mer än 150 fotografer representerade i ett 20-tal utställningar runt om i Landskrona. Och det nya för i år är att flera utställningar är placerade utomhus i stor skala.

– Det är ett sätt som man aldrig visat foto på i Sverige tidigare.

I år är det också första gången en afrikansk fotograf ställer ut och det är Omar Victor Diop från Senegal, vars fotokonst söker visa upp en annan bild av den afrikanska kontinenten än den nyhetsmedia oftast förmedlar.

– Det är så vanligt i väst att vi bara ser krig, svält, aids eller vilda djur möjligtvis. Omar Victor Diop vill visa upp det urbana Afrika och det är helt annorlunda än den gängse bilden. Det är väldigt färgstarkt och estetiskt vacker.

Eftersom konsten är utspridd över staden, möter besökaren fotografier nästan var den än går.

– Vi har det utomhus för att vi vill närma alla människor. Man ska beröras, inspireras och tänka efter, säger Göran Nyström.

Tre tips att kolla in på Landskrona Fotofestival

  1. Project Diasphora (self-portraits, 2014) & The Studio of Vanities, Staged Portraits of Africa’s Contemporary Urban Scene
    Omar Victor Diop på Kasernplan.
  2. The Great Terror 
    Tomazs Kizny och Dominique Roynette i Citadellet.
  3. Wrapped Coldness.
    Anna Katharina Scheidegger.


Landskrona Fotofestival pågår fram till den 28 augusti.