Mat med Malin: Höstiga pajer och tilltugg till kräftskivan

Vår matinspiratör Malin Randeniye berättar om vad som gör en bra kräftskiva

Ofta kan jag tycka att det är lite vemodigt i kräfttider, de där sista sommardagarna som oftast brukar ha lite högre och kallare luft, när man samlas på en loge någonstans och alla i grannskapet har tagit med sig pajer och sallader och bröd och förstås varsin låda kräftor. I ett hörn av festen mumlas det om att någon köpt med sig de billigaste småkrakarna till kräftor i år igen. Det finns något charmigt med det på något vis.

Med årets superkalla sensommar är det nog många kräftskivor som hålls i mer välisolerade rum än på logar men visst går det att få till den där mysiga stämningen ändå om än lite mindre melankolisk.

Klassiska tillbehör: Ost och paj

Det viktigaste för dig som ska ordna kräftskiva är att komma ihåg att inte bara bjuda på kräftor. Det blir helt enkelt för lite mat. Då är det bättre att bulla upp med lite klassiska tillbehör.

För mig är en klassisk kryddost med kumminfrön i en riktig klassiker, gärna med en helt vanlig baguetteskiva till. Västerbottenspaj är en annan klassiker till kräftskivan. Ett tips är att lägga ett lager skivad kokt potatis i botten på pajen för att den ska bli lite matigare. Egentligen tycker jag inte att man behöver begränsa sig till bara en enkel ostpaj.

De flesta pajer passar utmärkt som bukfylla till en kräftskiva men eftersom kantarellerna är i säsong så varför inte göra en kantarellpaj? Eller så gör du som jag och snor ihop ett litet tilltugg med de klassiska smakerna av kantarell och Västerbottensost på smördegspuffar.

Efterrätt: Cheesecake eller tårta

Glöm för all del inte bort efterrätten när det vankas kräftskiva, cheescakes är lätt att förbereda om man ska bjuda många eller en god hembakad gräddtårta.

/Malin Randeniye