Polisen varnar för fejkad kärlek på nätet

4:44 min

Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat med drygt 20 procent hittills i år. Ett nytt tillvägagångssätt är att skapa en fejkad kärleksrelation via sociala medier och sen lura offret på pengar.

Bedrägerierna via nätet ökar kraftigt. De stora ökningarna sker framförallt med stulna kortuppgifter, som används som köp på internet. Polisen i Värmland har också sett en ökning av bedrägerier, där en fejkad kärleksrelation leder till överföring av stora summor pengar.

– Vi har ärenden där personer har blivit av med flera hundra tusen kronor och över en halv miljon kronor i vissa fall, säger Ann Saxerud, polisens bedrägerigrupp i Värmland. Det senaste året har Polisen i Värmland fått in ett tiotal ärenden där personer har blivit bedragna på stora summor pengar på det här sättet.

– Här har vi säkerligen ett mörkertal, där många fler är eller har varit utsatta för detta. Det är för många skamfyllt att gå till polisen och anmäla ett sådant här brott, säger bedrägerigruppens chef Eva-Maria Hallgren i ett pressmeddelande.

Enligt polisen hittas offren via sociala medier. Där etableras en kontakt, som fördjupas under lång tid. När man nått en förtroendefull status i "förhållandet" börjar lurendrejerierna där bedragaren får den utsatte att föra över pengar för olika ändamål. Ofta är det i syfte att de ska kunna träffas och förövaren behöver då ekonomisk hjälp för att det ska bli möjligt. Överföringarna sker via transaktioner som är svåra att i efterhand kontrollera.

– Bedragarens mål är att få ut så mycket pengar som möjligt och samtidigt försöka behålla en relation, så att bedrägerierna kan fortsätta, säger Eva-Maria Hallgren.

Vilka varningssignaler ska man vara uppmärksam på?

– Man ska absolut inte för över pengar till något konto. Och om kommunkationen sker på engelska bör man vara uppmärksam på konstiga skrivningar då kanske google translate använts, säger Ann Saxerud.