Lärarkrisen: Psykolog coachar obehöriga lärare

1:46 min

För att få ihop lärarbemanningen har flera skolor i Sörmland behövt anställa personer som saknar lärarutbildning.

På Björktorpsskolan i Eskilstuna har skolans psykolog gått in och coachat de obehöriga lärarna i ledarskap för att få dem att känna sig trygga i den nya yrkesrollen.

– Om vi lyckas få dem att känna sig trygga så kommer vi lyckas bra, säger Lars Bouvin, rektor på Björktorpsskolan i Eskilstuna.

Det har varit svårt att få tag på behöriga lärare till länets skolor inför terminstarten - framförallt till grundskolan. Vi har tidigare berättat att det fanns 172 lediga lärartjänster den sista juli.

Lärarbristen har gjort att har många skolor behövt anställa personer som saknar lärarutbildning.

– Det är så Sverige ser ut. Det här är konsekvenser av lärarbristen. Hittar vi inga med lärarutbildning får vi göra en bedömning av hur väl personen skulle klara av uppdraget och vi behöver göra för att de ska känna sig trygga, säger Lars Bouvin.

På Björktorpsskolan har man vidtagit olika åtgärder för att de obehöriga lärarna ska känna sig trygga i sin yrkesroll. De obehöriga lärarna kommer exempelvis att jobba tillsammans med de som har legitimation, och så har skolans psykolog gått in och coachat i ledarskap.

– Först och främst får man lära sig hur man ska bete sig som lärare i klassrummet och hur man ska sköta undervisningen på bästa möjliga sätt,. säger Oliver Podmenik, som är en av de som fått tips i ledarskap. 

Tycker du att tipsen har gett någonting?

– Ja, det tycker jag. Man får snappa upp lite från kollegor och ta lite tips från dem, men det har absolut hjälpt, säger han.