Frågor och svar

Fråga Camilla: Jag inte vill suga på första dejten

Vad kan man göra när ens sexpartners förväntar sig att man ska ge oralsex när man själv har fått det, men kanske inte riktigt känner för det? Sexolog-Camilla svarar.

Fråga: Hej! Jag är singel och har därför för det mesta bara one night stands (ONS). Det är ofta som killarna går ner på mig och förväntar sig att jag ska suga av dem. Jag vill inte göra det på killar jag inte känner och bara ligger med en gång, men varje gång jag säger att jag inte vill, blir de sura och det blir dålig stämning. De säger "Men vadå jag gick ju ner på dig, nu får du ge igen". Jag ber aldrig om att bli slickad av dessa killar, utan det gör dem på eget intiativ. Hur kan man säga åt på ett bra sätt att man inte vill utan att skapa dålig stämning och sura miner? Eller ligger jag med "dåliga killar"? Hur ska man kunna veta det i förväg isåfall?


----

Hej,

Det låter som tråkiga och jobbiga situationer du hamnat i. Det verkar som att personerna du träffat inte vet hur de ska hantera att du visat att du inte vill suga av dem, utan de reagerar med att bli sura och tjatiga. Om någon kommer bli sur av att få ett nej kan man inte veta på förhand men det finns lite knep att ta till för att göra situationen enklare.

När det gäller oralsex på första dejten eller vid ONS visar sexundersökningar att det blivit vanligt att ge och få oralsex som något av det första folk provar tillsammans. Det betyder inte att alla ska göra det, men det kan förklara att dina sexpartners kan ha haft med sig förväntningar sedan tidigare partners att ”det är så det går till”.

Att sedan få ett nej kan starta funderingar på om man duger eller om något är fel. Och just vid oralsex tror jag många är extra oroliga över att inte uppfattas som okej eller tillräckligt ren/fräsch och kan bli osäkra på sig själva om de får ett nej.

Det du kan göra är att på andra sätt försäkra om att personen duger. Det är till exempel ofta enklare att ”säga nej” genom att visa ja – alltså att du istället tar kommandot och visar vad du är sugen på att göra. Du kan också lite vänligt själv tacka nej till oralsex och förklara att du hellre vill utforska sexet på andra vis. På det viset slipper du förväntningar på att ge tillbaka.

Det kan vara bra att för dig själv sätta ord på vad det är som gör att du inte gillar att ge oralsex vid ONS. Handlar det om att känna sig blottad, att det känns för intimt/obehagligt/tråkigt eller något annat? Genom att sätta ord på varför du inte gillar det får du också lättare att förmedla det på ett bra sätt till de du ligger med.

Lycka till!

Varma hälsningar, Camilla.