Bevisat: P-piller kan minska sexlusten

P-piller kan minska din lust att ha sex, din tillfredsställelse och din upphetsning. Det här har det snackats om ett tag och nu är det vetenskapligt bevisat.

Många tänker nog att det här med biverkningar som påverkar sexualiteten från p-piller är allmänt känt. Men det är faktiskt först nu som det är vetenskapligt bevisat.

Det är Karolinska institutet som har gjort en studie på 332 personer mellan 18 och 35 år. Personerna delades in i grupper – en grupp fick äta det i dag vanligaste kombinerade p-pillret och den andra gruppen fick ett sockerpiller.

– Det här är den första studien som visar att p-piller kan påverka sexualiteten. Det har vi inte vetat tidigare eftersom det inte har funnits vetenskapliga bevis för det, säger Angelica Lindén Hirschberg som är professor och gynekolog på Karolinska institutet.

Negativ inverkan av p-piller

Efter tre månader tittade forskarna på hur de här gruppernas sexuella funktioner hade förändrats.

När det gäller åtrå, upphetsning och tillfredsställelse, då har vi sett en negativ inverkan av p-piller. Men inte när det gäller till exempel förmågan att få orgasm.

Olika för alla

Resultatet visade inga jättestora skillnader mellan de som tog p-piller och de som tog sockerpiller.

Angelica Lindén Hirshberg tycker inte att de som mår bra ska sluta äta p-piller, men hon hoppas att det här ska leda till bättre rådgivning och mer forskning på preventivmedel och hur man mår av dem.
För hittills har det faktiskt inte forskats mycket på det alls.

– Det är unga friska kvinnor som ofta går på p-piller. Som tar det varje dag ibland i decennier, då är det inte rimligt att man ska få en påverkan på hur man mår och på ens sexualitet.