Katarina kritisk mot hemtjänsten efter mammans död

1:25 min

Smutsig och uttorkad fördes 81-åriga Lilian Berglund till Bollnäs sjukhus där hon avled ett par dagar senare, den 9 augusti. Dottern Katarina Berglund anser att hemtjänsten brustit i tillsynen.

Efter ett fall i hemmet fördes Lilian Berglund till Bollnäs sjukhus. Där blev läkaren förskräckt över hennes skick, berättar dottern Katarina Berglund.

– Han sa att det var bland det smutsigaste de fått in. Såg hemskt ut. Sårig och svamp. Njurarna var helt slut och uttorkad. De gav henne en chans och satte dropp, men det gick inte, säger Katarina Berglund.

Lilian Berglund var dement men bodde i eget boende i Söderhamns kommun och hade tillsyn av hemtjänsten flera gånger om dagen. Den 25 juli var Katarina hemma hos sin mamma för sista gången.

– Sen måste det ha gått fort! När jag pratade med henne på telefon lät hon jättetrött och förkyld och jag hoppades att hemtjänsten såg till henne.

16 dagar efter besöket dog Lilian på sjukhuset, uttorkad och smutsig. Hon hade inte heller tagit sina mediciner. Katarina Berglund tror bristerna på omvårdnaden i sommar beror på oerfaren personal som inte har tillräckliga kunskaper om dementa.

– Det måste vara mer utbildning på alla plan och mer resurser, säger Katarina Berglund.