Barnfilm och 101-åring – här är den svenska filmhösten

2:52 min

I dag presenterades alla svenska filmer som har biopremiär fram till årsskiftet. 

Den yngre publiken kan se fram emot sex stycken svenska barnfilmer med premiär i höst.

Men även de riktigt seniora filmentusiasterna får sin del av kakan. 

Läs mer: Här är alla filmer

Första halvåret i år visade på en liten ökning, sju procent, av biobesökare.

Och det trots stor konkurrens från flera streamingtjänster som visar kvalitetsfilmer på nätet.

Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet, hoppas att kunna locka ännu fler besökare under året som kommer. 

Svenska filminstitutet satsar bland annat på en uppföljare till succén "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

Nu har huvudpersonen Allan Karlsson blivit ett år äldre – och filmen heter därför "101-åringen som smet från notan och försvann".

Huvudpersonen Allan Karlsson är fortsatt på rymmen från ett ålderdomshem och spelas av skådespelaren Robert Gustafsson, som berättar att filmens innehåll, trots att den är en komedi, även innehåller mycket allvar.

– I läskkriget mellan Pepsi och Cola på 70 och 80-talet fann vi att det hade mördats ungefär 450 personer. Det är väldigt politiskt. Och man kan tycka att läsk kan vara väldigt roligt och larvigt, men just därför är det intressant att det är väldigt mycket mörka sidor bakom läskens historia. Där är vi, säger han. 

En annan film som får premiär i höst är en historisk kärlekshistoria från början på 1800-talet. "Förbjuden kärlek" heter den och skildrar en 40 år lång kärlekshistoria mellan kronprinsessan Victoria och läkaren Axel Munthe.

Kronprinsessan Victoria var gift med Gustav V, som ska ha intresserat sig mer för män än för kvinnor.

– Han kanske var befriad av att de hade ett förhållande så slapp han bekymra sig över henne. Gustav V såg ju att Victoria mådde bra i Munthes sällskap, säger regissören Anders Wahlgren.

Hösten bjuder också på en lite annorlunda skräckhistoria som utspelar sig på ett flickinternat.

– Det är mycket kärlek. Det är en kärleksfilm i högsta grad. Det handlar väldigt mycket om vänskap, om sökandet efter en identitet. Vi har filmat och ljudsatt den på ett sätt som för tanken till skräckfilm. Men det är också mycket blod! Ja, en sax har en ganska stor del av historien, berättar filmens regissör Daniel di Grado.