Danmark firar komisk legend

2:14 min

I år skulle den danske komikern Dirch Passer ha fyllt 90 år. Det har danskarna firat på olika sätt med utställning och jubileumsföreställning. Och i förra veckan var det premiär på den musikaliska komediföreställningen "Dirch" som bygger på en film om den folkkäre komikern som vigde sitt liv åt scenen.

"Hoppegyngen", "Tømmerflåden" eller "Den russiske clovn" är revynummer som var och varannan dansk känner till. Det är genom alla revyer, först ihop med parhästen Kjeld Petersen, och senare i andra kombinationer; komiska roller i olika teaterfäreställningar tex Charleys tant, Vita hästen och Annie get your Gun; eller alla filmer som danskarna minns Dirch Passer.

På scen var han ett energipaket. Fysisk i komiken, men ändå detaljrik.

– Det som var mest genialt med Dirch Passer var att hans tajmning var bra. Han kom fram när världen var redo för den här sortens märkliga komik. Hade någon gjort det tio år tidigare så hade man nog bara sagt: gå bort. Men han kom vid rätt tidpunkt och så var han duktig på att föra fram det. Han blev folkkär, säger Andreas Bo som spelar Dirch i föreställningen om Dirch Passer som hade premiär i Tivolis Glassalen i förre veckan.

Men egentligen är det oerhört svårt att sätta fingret på vad som gjorde Dirch så unik, menar Andreas Bo. Dirch hade "funny bones", som man brukar säga. Kan man analysera exakt varför han var rolig, så blir det inte roligt längre.

Dirch Passer jobbade otroligt mycket och hårt. Sommaren 1960 spelade han till exempel in fem filmer samtidigt, året därpå spelade han i två föreställningar på olika teatrar samma kväll, på förmiddagen filmade han.

Men han var också pressad och tyngd av förväntningarna, och inte minst av producenter som han inte kunde säga nej till.

1980 dog han bokstavligt talat på scen, på väg in till ett nummer i Tivolirevyn. Bara 54 år gammal. Då hade han gjort över 100 filmer, vara många svenska, och nästan lika många scenuppsättningar under sin karriär.

Inför rollen som Dirch säger Andreas Bo att han också sökt efter svaret på frågan varför. Varför Dirch aldrig tog ett friår eller sade nej för att kunna få fritid.

– Men jag kommer tillbaka till att det måste vara något personligt. Visst var det folk som pressade honom och han var jovial och ville gärna göra alla andra glada. Men någonstans måste det ändå vara för att han hade behovet av att hela tiden få veta: du är älskad, du är bra nog.