Sista VM-chansen i medeldistansen: ”Vore en dröm”

Dubble VM-silvermedaljören i medeldistansen, Peter Öberg, hoppas att få en sagoavslutning på karriären i hemma-VM.

I morgon går orienterings-VM i Bohuslän vidare med medeldistansen. Efter en löptid på ca 35 minuter för både damer och herrar så ska vi ha fått svaret på vem som är världsbäst i distansen.

– Grejen med medeldistans är att det är den mest tekniska av de olika distanserna. Det är mycket riktningsändringar och det gäller att verkligen optimera orienteringen. På långdistans handlar det mer om vägval och välja rätt bedömning där. Här är det intensiv orientering, full fart hela vägen, säger förbundskapten Håkan Carlsson till Radiosporten. 

Radiosportens expert Karolina Höjsgaard har pratat med 36-årige Peter Öberg inför sista VM-medeldistansen i karriären. Öberg som har två VM-silver i medeldistans på meritlistan. Det senaste kom för fem år sedan.

– Jag har haft det i siktet ett tag. En dröm vore att avsluta med guld i sista VM-loppet, på hemmaplan. Sen om det avslutas med guld eller något annat, det får vi se. Men jag ser verkligen fram emot det. Kanske en stafett då, men det här är annars mitt sista VM-lopp, säger Öberg.


Sverige har tre herrar och fyra damer till start – den extra damplatsen har vi för att Tove Alexandersson tidigare i år vann EM och då fick en friplats till VM.

Övriga damer är Helena Jansson, Emma Johansson och Anna Bachman.

På herrsidan springer Gustav Bergman, Peter Öberg, och Albin Ridfelt.


Radiosporten sänder i webbradion från herrtävlingen: 14.00-15 och 17.00-18.00 när det gäller damerna.