Karlskrona vill flytta hem ensamkommande

1:41 min

Tio ensamkommande flyktingbarn har tackat nej till att flytta till Karlskrona. Nu överväger kommunen att flytta hit dem med tvång.

Tio ensamkommande flyktingbarn fick inte plats i Karlskrona när de kom till Sverige och därför placerade kommunen dem i andra kommuner. Där har de nu rotat sig. De går i skolan där. Och de har sina kompisar där.

Så när de nyligen fick frågan om de ville flytta till Karlskrona så tackade alla - kanske inte helt oväntat - nej. Men nu står flera HVB-platser tomma och ett utslag i Kammarrätten i våras gör att Karlskrona undersöker om de kan flytta de ensamkommande trots att de själva inte vill:

– Eftersom ingen på frivillig väg vill flytta så vill vi undersöka om vi har juridiken på vår sida att flytta dem hit i alla fall, säger Anette Gladher, socialchef i Karlskrona kommun. 

Karlskrona ansvarar för 230 ensamkommande flyktingbarn som bor på HVB-hem och i familjehem. Varje barn har en socialsekreterare som följer upp barnet.

– Klart att det kostar mer för tjänstemännen att resa och hälsa på barnen när de är i andra kommuner, säger Anette Gladher.