Homsexualitet i rätten i Indonesien

2:01 min

Konservativa krafter i Indonesien vill ha skärpta straff för att ha samkönat sex utanför äktenskapet. De har vänt sig till landets förvaltningsdomstol som i dag kommer att hålla sin femte session i frågan.

– De vill att domstolen ska kriminalisera samkönat sex men också sex mellan heterosexuella som är singlar och som båda samtyckt till akten, förklarar Andreas Harsono, som arbetar för Human Rights Watch i Indonesien.

Situation för hbtq-personer har snabbt förvärrats de senaste åren i Indonesien. Det började i den konservativa Aceh-provinsen där samkönat sex förbjöds 2014, förutom fängelse kan även spöstraff utdömas. Lagändringen trädde i kraft förra året och direkt greps ett antal hbtq-personer.

Det här blev startskottet på en våg av uttalanden och aktioner över hela landet. En minister sa till exempel att hbtq-personer är farligare för samhället än vad ett kärnvapen som släpps över huvudstaden Jakarta skulle vara.

Bakom den här framställan till författningsdomstolen står ett antal professorer från ett jordbruksinstitut utanför Jakarta. Nu kan inte domstolen ändra lagen utan enbart lyssna på argumenten och sedan rekommendera parlamentet att se över lagparagraferna.

Rättsprocessen ska ses som en ny debattarena för anti-hbtq krafterna i landet menar Andreas Harsono. Nu formulerar människorättsgrupper en motframställan till domstolen.

– Det skulle innebära fler domstolsanföranden men vissa är rädda för att det skulle leda till en backlash mot hbtq-gruppen, säger Andreas Harsono.