Nya attacker mot kopter i Egypten

1:45 min

Kristna kopter har i många år drabbats av attacker. Kyrkor och hus har bränts, människor har dödats och misshandlats. Ekot har träffat en av de drabbade.

Mer om attackerna mot kopter i Egypten i Studio Ett i eftermiddag

– Min son och hans faster höll vakt vid dörren, men det kom en massa folk. En av dem hällde bensin på min son och skulle tända på, säger Saad Fadl Saad. Men mannen såg inte att han skvätt bensin på sina kläder så han satte fyr på sig själv och sprang därifrån.

De lyckades stänga ytterdörren, men angriparna satte istället eld på baksidan av huset. Familjen var fast där inne. Och det var som att livet skulle ta slut, säger Saad.

– Vi, de äldre i familjen, hade gett upp. Det var smärtsamt att känna sig så hjälplös medan min 5-åriga dotter tittade på mig, säger Saad Fadl Saad.
Men brandkåren kom till slut och lyckades släcka branden.

Bara i år har 10 attacker mot kopter i Egypten dokumenterats av Egyptian Inititative for Personal Rights. Att många av dem sker i Minya i centrala Egypten tror Ishak Ibrahim på EIPR som undersöker attackerna beror på att många kopter bor där, utbildningsnivån är låg och just i Minya finns starka islamistiska grupper.

Problemet är att få fall når domstol, istället pressas kopterna att komma överens om en sorts försoning där man istället för en dom i domstol kommer överens om ersättning.

– Om man använder vapen, bränner hus och hotar folk ska man straffas av staten, det är lagen, säger Ishak Ibrahim från EIPR