Manifestation i Istanbul för skribenten Asli Erdogan.

2:37 min

Det har gått en vecka sedan den prokurdiska vänstertidningen Özgür Gündem stängdes ned efter ett domstolsbeslut. I samband med detgreps en av tidningens kolumnister och en av Turkiets främsta författare Asli Erdogan. Igår samlades flera av Turkiets kända författare och människorättsaktivister  utanför kvinnofängelset i Bakirköy för att kräva Asli Erdogas frigivning. 

 

- De griper en av oss, tar ifrån personen dess frihet för att statuera exempel. Men statens metoder går in genom vårt ena öra och ut genom det andra. De vill inte att vi ska vara en del av en fredlig kurdisk rörelse, det säger Sema Kaygusuz.

Hon är vän och kollega till Asli Erdogan. De två kvinnliga turkiska författarna har båda översatts till svenska och fått lysande recensioner.

Vi möts utanför Istanbulstadsdelen Bakirköy och det slutna kvinnofängelse där Asli Erdogan suttit de senaste dagarna.

En rad kända författare och människorättsaktivister är på plats för att kräva Asli Erdogans omedelbara frigivning. Hon väntar åtal för sina kolumner i tidningen Özgür Gündem där hon också ingår i en rådgivande kommitté. Tidningen var vid starten 1992 den första turkiska publikation som fokuserade helt på den kurdiska frågan och har stängts ned många gånger.

Asli Erdogans engagemang i Özgür Gündem gör att hon nu anklagas för medlemskap i den terrorstämplade PKK-gerillan och väntar åtal för att i sina texter uppviglat till separatism och våld.

Sema Kaygusuz har en annan bild av Özgür Gündem och menar att Asli Erdogans engagemang i tidningen inte är en slump, utan hänger ihop med hennes aktivism och intresse för samhällsfrågor. Men framför allt fredliga lösningar.

- Det är som en dåres skämt, vi har svårt att förklara vad det handlar om, säger Asli Erdogans advokat Erdal Dogan. Han menar att det inte finns några som helst bevis och hoppas att hans klient ska släppas fri inom kort. Samtidigt är det ännu osäkert hur de domare som granskar den inlämnade överklagan kommer att svara.

- Det har aldrig varit så svårt att vara advokat i Turkiet som nu, säger Erdal Dogan.

- Politiken styr rättssystemet.

Sema Kaygusuz säger att i situationen paradoxalt nog känner sig stärkt, arg och irriterad snarare än rädd. Samtidigt är vi vana vid den här sortens hantering av författare och intellektuella sedan länge, säger hon.

På frågan hur turkisk litteratur kommer att påverkas av den här perioden pekar Sema Kaygusuz på 30-talet.

- Den anda som präglade 30-talslitteraturen inför fascismen i Tyskland, med pessimism, ilska och trots. Samma ton kommer tror jag kommer att märkas i turkisk litteratur.