Studenter tvingas vänta till nästa år för bostad

1:41 min

Örebro och tio andra studentstäder hamnar återigen på Sveriges förenade studentkårers röda lista eftersom de inte kan erbjuda tryggt boende.

– Örebro är rödlistade i vår rapport även i år, det var de även förra året. Den röda markeringen betyder att i Örebro så kommer man inte kunna erbjuda en bostad förrän terminens slut, säger Caroline Sundberg är ordförande i Sveriges Förenade studentkårer.

Det är nästintill garanterat att studenterna som flyttar till Örebro för att studera till hösten kommer behöva vänta över en termin innan de får tillgång till en trygg bostad

Med rödmarkering menas alltså att staden inte kan erbjuda ett tryggt boende för studenter under höstterminen. Ett tryggt boende innefattar ett förstahandskontrakt som omfattar hela studieperioden, att bostaden ligger högst 30 minuter från högskolan med kollektivtrafik och att den kostar högst en tredjedel av studiemedlet.

– Det är nästintill garanterat att studenterna som flyttar till Örebro för att studera till hösten kommer behöva vänta över en termin innan de får tillgång till en trygg bostad, understryker Caroline Sundberg.

Sammanställningen görs genom en rundringning till studentkåren och studentbostadsföretagen som finns på orterna. På röda listan finns i år elva städer, det är en färre en förra året. I gula listan finns 16 städer, vilket är en stad mer. I gröna listan en månad för att få bostad 6 stycken.

– Det är tråkigt att se att vi år efter år listar fler städer. Visst, nu har det vänt och det är en stad färre på vår röda lista, säger Caroline och fortsätter:

– Men i relation till att vi behöver någonstans att bo för att fokusera på våra studier så är det tråkigt att behöva lämna en rapport där elva städer inte kommer kunna erbjuda en bostad för studenterna förrän till årets slut.