Så undviker du kärleksbedrägeri på nätet

4:26 min

Polisen i Värmland har uppmärksammat en ökning av bedrägerier där en fejkad kärleksrelation leder till att förövaren kommer åt stora summor pengar. Andreas Henriksson, "singelforskare" vet varför vi trillar dit.

I takt med att vi söker kärlek via nätet så har kärleksbedrägerierna ökat.

– Man måste ha en grundläggande tillit - annars blir det svårt att dejta. Och då finns det goda förutsättningar för den som vill luras, säger Andreas Henriksson, som doktorerat på singellivet vid Karlstads Universitet.

Många skäms när de blivit lurade, och därför tror polisen att mörkertalet är stort. Något som Andreas Henriksson också håller med om, och han påpekar att problemet kan vara än större i HBTQ-kretsar där nätdejtingen är vanligare än bland heterosexuella.

Mot bakgrund av det här, vilka råd kan du ge?

– Längden på en konversation behöver inte nödvändigtvis inte betyda att en person inte bedrar. Vi har en norm om att långvariga konversationer innebär att vi har något genuint på gång. Men jag tror man måste se bakom det.

Kommer vi se mer av den här typen av kärleksbedrägerier i framtiden?

– Jag tror det kommer bli vanligare att bedragarna försöker. Men samtidigt kommer folk bli mer medvetna. Jag tror också att det finns tendenser till att man är mer skeptisk till den romantiska kärleken, bland annat av den här anledningen. Det blir som en tävling mellan singlarna och de här bedragarna, säger Andreas Henriksson.