Svar till Ylva B om moderna hybrider

Hej Ylva!
Tack för ditt mejl - vad trevligt att P2 Världen inspirerat dig så länge!

Men förstås tråkigt att du inte är lika nöjd som förr. För att riktigt förstå vad du menar skulle jag/vi behöva några namn på artister / låtar som du reagerat på och inte tycker är världsmusik.

När jag läser ditt mejl tänker jag så här: Idag rör sig världsmusiker och -artister över hela världen och söker nya samarbeten och modernare sound, även ”utanför” världsmusiken. Det är liksom musikens naturliga utveckling, att alltid leta efter och bli inspirerad av nytt, blanda och bygga upp nya sammanhang, klangvärldar och genrer.

Du efterlyser känslan av att få resa från land till land, och jag förstår den längtan. Jag tycker delvis att kanalen ger den känslan. Men idag är världen globaliserad och det har blivit alltmer omöjligt att bygga en kanal med enbart nationell / regional musik. Om det någonsin gått. Musiken har liksom inga gränser.

Men jag vill absolut inte avfärda din kritik, kanske ligger det något viktigt i den som vi inte har fattat. Så om du kan exemplifiera vilka låtar och/eller artister du regerat på vore vi väldigt tacksamma!

Och du är varmt välkommen till Radiohuset för en fika eller lunch någon vardag när du har vägarna förbi, vore fint att få snacka ordentligt om detta, särskilt med dig som lyssnar så länge. Jag bjuder! 

Bästa hälsningar! Per på P2 Världen

 

Hej Per

Jag gillar inte modern fusion med elektroniska instrument. Folklore ska spelas på riktiga instrument.

Jag är inte så kunnig på musik och namn men jag vet ögonblickligen vad som är "rätt", kan vara kinesiskt eller afrikanskt eller albanskt eller ...men inte syntetiskt vad jag kallar för haschpundarmusik, ursäkta uttrycket.

Ale Möllers produktion Stockholm Folk Big Band är ett exempel på "fusion" men där de riktiga instrumenten behållits på ett fint sätt och klangerna blandats. Den sorts fusion känns för mig "rätt".

Vi kan väl se om vi kan hitta en tid för en fika om du nu menade allvar.
Vh, Ylva

 

Hej Ylva!

Vad glad jag blev över ditt svar – trevligt!

Jag förstås nu bättre hur du menar, att du helst bara vill höra folklore och ser en motsättning mellan akustiska instrument vs elektroniska, och att du vill ha naturliga instrumentklanger, även när musiken är en hybrid mellan världens olika traditioner. Jag har full respekt för denna din önskan!

Men den gör samtidigt att jag skulle behöva inaktivera en stor del av samtidens världsmusik, som faktiskt blandat in elektroniska ljud nu i decennier, ända sedan 60-talet. Så det är ingen lätt nöt att knäcka.

Kanske jag borde initiera en debatt om detta på Facebook?

Och självklart menar jag allvar med att jag vill ses! Kan du inte se detta som en stående invitation till Radiohuset? Plötsligt en dag kanske du har vägarna förbi, och då är det bara att du hör av dig innan så bestämmer vi en tid!

Vänliga hälsningar 
Per