Nya regler för råttgift

1:19 min

Snart letar sig möss och råttor inomhus. Men nu gäller nya regler för att lägga ut råttgift och nya elektroniska fällor börjar användas.

– Det har blivit ganska stora förändringar faktiskt. Tidigare har vi kunnat lägga ut råttgiftet så att det alltid finns tillgång till råttgift i betesstationer, men det försvinner, säger skadedjursbekämparen Per Samuelsson.

Det betyder fler möss och råttor inomhus?

– Ja, det kan det helt klart betyda. Då går vi allt mer mot mekanisk bekämpning, både vanliga fällor och aktiva elektroniska system, säger Per Samuelsson.

De nya elektroniska systemen kan sända en signal till telefonen när möss gått i fällan, i och med att man snabbt kan tömma den hinner det inte uppstå någon dålig lukt.

Med nya hårdare regler för spridning av skadedjursbekämpningsgift så bör kan noga kolla vad som gäller om man köper själv. Vissa av dessa bekämpningsmedel som finns att köpa i livsmedelsbutiker är direkt farliga för tamdjur om de läggs utomhus. Och det kan var bra att se över sitt skydd för nu snart flyttar mössen inomhus.

– Så snart fallfrukten är uppäten så söker sig mössen inomhus efter mat, säger Per Samuelsson som är skadetekniker hos Anticimex.