Oscar Wendt tillbaka i landslaget: ”Han blev väldigt glad”

4:01 min

När nye förbundskaptenen Janne Andersson tog ut sin första trupp till herrlandslaget var ytterbacken Oscar Wendt uttagen.
Han är en av tyska Bundesligas bästa backar men har många gånger ratats av före detta förbundskaptenen Erik Hamrén. 

– Han fick en fråga om han var intresserad i landslaget, och då blev han väldigt glad och sa att han vill vara med, säger Janne Andersson till Radiosporten.

Annars var Basels mittfältare Alexander Fransson och IFK Norrköpings anfallare Christoffer Nyman de mest anmärkningsvärda uttagningarna i Blågult där det pratades om tålamod och framtidstro.

– Vi har valt att välja en trupp som är balanserad och där det finns erfarenhet men också lite nytt blod in i truppen, sa Janne Andersson.

En annan het fråga på förhand var om anfallaren Marcus Berg skulle komma med. Han är anmäld till Uefa för att han uppges ha har uttryckt sig rasistiskt i en match med klubblaget Panathinaikos. Men Berg finns med i Janne Anderssons trupp.

– Han har själv tagit avstånd från anklagelserna och sagt att det inte är sant. Sen får vi se vad som händer med processen, säger Andersson.

Så här säger Andersson om hur han tagit ut truppen:

– Efter EM började vi resonera, vilka spelare som finns tillgängliga för att vara med de kommande två åren. Då identifierade vi ett 70-tal spelare som vi kände fanns. De har vi på olika sätt bearbetat under sommaren, sa Janne Andersson, och konstaterade att Sebastian Larsson och Martin Olsson är skadade.  

Enligt Sportexpressen har Erkan Zengin slutat i landslaget. Något som Janne Andersson dock inte känner till när Radiosporten ställer frågan.

Redan 6 september är det dags för första VM-kvalmatchen. Den spelas mot Nederländerna på Nationalarenan i Solna. I samma grupp finns även Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg. 

– Alla vill gå till VM. Nu är vi i ett VM-kval. Det är inte så att man går ut på planen och tänker "nu vill vi förlora”.


Här är hela landslagstruppen

Målvakter:
Patrik Carlgren, AIK
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
Robin Olsen, FC Köpenhamn

Backar:
Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn
Andreas Granqvist, FK Krasnodar
Filip Helander, Verona
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna 
Mikael Lustig, Celtic
Victor Nilsson Lindelöf, Benfica
Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach

Mittfältare:
Jimmy Durmaz, Toulouse 
Albin Ekdal, Hamburg
Emil Forsberg, RB Leipzig
Alexander Fransson, Basel
Oscar Hiljemark, Palermo
Niklas Hult, Panathinaikos
Oskar Lewicki, Malmö FF
Marcus Rohdén, FC Crotone
Viktor Claesson, Elfsborg

Anfallare:
Marcus Berg, Panathinaikos
John Guidetti, Celta Vigo
Emir Kujovic, Gent
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Isaac Kiese Thelin, Bordeaux