Eftermiddag med Conny Emmelin

Därför odlas så få skånska ekoäpplen

3:16 min

Odlingen av ekologiska äpplen ökar i Skåne men den täcker inte den efterfrågan som finns. De flesta ekologiska äpplen vi äter är därmed importerade. 

Många konsumenter upplever att det inte går att få tag i svenska ekologiska äpplen i butikerna och det beror enligt Susanna Odén som odlar ekologiska äpplen på att de ekologiska odlarna har svårare än de konventionella odlarna att nå ut med sin frukt till konsumenterna.

- Eftersom våra äpplen inte är besprutade kan man inte lagra dem på samma sätt och lika länge som konventionella äpplen och det gör det svårare för oss, berättar hon.

Susanna Odéns odling ligger söder om Södra Mellby och hon berättar att de ekologiska äppelodlarna i Sverige är ganska få.

- Vi är bara runt tio stycken i landet, säger hon.

Det svåraste med att odla ekologiska äpplen är, förutom det faktum att äpplena är svåra att lagra, ogräsbekämpningen.

- Vi besprutar inte mot ogräs så det rensas med handhack och jordfräs vilket är mycket tidskrävande, säger Susanna Odén.

Henrik Stridh är VD för Äppelriket och han kommenterar problemen för de ekologiska äppelodlarna att nå ut med sina produkter i butikerna såhär:

- Både ekologisk och konventionell frukt har ökat i volym de senaste åren och det finns upptrampade spår hur man jobbar med konventionell frukt och det finns inte på samma sätt med den ekologiska, säger han.

Men han menar att detta är på väg att förändras.

- Vi har trampat upp bra spår nu och det kommer att ändra sig framöver. Detta i kombination med att skörden för de ekologiska odlarna ökar kommer göra att det blir vanligare med svenska ekologiska äpplen i butikerna, säger han.