Stark kritik mot att stoppa privatisering av universitetssjukhus

2:22 min

Regeringens förslag om att ändra lagen så att det inte ska bli möjligt att upphandla universitetssjukhus får stark kritik.

Inte bara samtliga borgerliga partier avfärdar förslagen, utan även Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.

– Det här är signalpolitik, säger Susanne Nordling som är landstingsråd för Miljöpartiet i Stockholm

Ett slag i luften och en diskussion som inte löser de problem som vården har, menar Miljöpartiet i Stockholms läns landsting om regeringens förslag om att ändra i lagen så att det inte ska gå att privatisera universitetssjukhus.

– Det löser ju inte våra problem, det blir istället signalpolitik, en ideologisk fråga som inte löser vårdens problem. Att diskutera vårdens driftsform, huruvida den ska vara i privat eller offentlig regi, är inte det som löser själva problemet som vården befinner sig i just nu. Det är ett slag i luften, säger Susanne Nordling. 

Det som är aktuellt i Stockholm just nu är att privatisera ett akutsjukhus och de planerna påverkas inte alls av det här förslaget som sjukvårdsminister Gabriel Wikström presenterar i dag på DN debatt.

Anna Starbrink är landstingsråd för Liberalerna i Stockholm.

– Nu känns det som att man har givit upp tanken på att stoppa oss från att upphandla akutsjukhus och siktar in sig på universitetssjukhusen istället. Såvitt jag vet finns det ju ingen tanke någonstans i landet på att upphandla något universitetssjukhus.

Men Gabriel Wikström försvarar sitt förslag genom att peka på det han ser som en privatiseringsiver i Stockholm just nu.

– Jag tycker att det är en väldigt oroande utveckling. Det här är ett sätt från statens sida att värna det som är en nationell angelägenhet, det vill säga de universitetssjukhus som Sverige är så väl känt för, säger han.

Och frågan är hur regeringen ska få igenom sina förslag i riksdagen.

Sverigedemokraterna är kritiska till förslagen.

Det är inte vad vården behöver, säger talespersonen Per Ramhorn.

Kristdemokraterna avfärdar det, likaså Cecilia Widegren, Moderaterna.

– Svensk hälso- och sjukvård står inför väldigt stora utmaningar och då behöver vi startlagar som sätter fart på kvaliteten, kontinuiteten. Vi behöver inte stopplagar som förhindrar och försvårar, säger hon. 

Centerpartiets Anders W Jonsson stämmer in i kritiken. 

– Det finns ingen idag som vill sälja universitetssjukhus. Gabriel Wikström målar med Vänsterpartiet upp en väderkvarn som han sedan tänker slåss emot istället för att göra någonting åt att köerna växer, att personalen saknas.