Skolor måste jobba mer mot sexuella trakasserier

2:09 min

Många ungdomar blir utsatta för sexuella trakasserier och ofredanden i skolan. Det är särskilt tjejer som upplever detta. Och myndigheten Skolverket tycker att skolor måste bli bättre på att arbeta mot detta.

Sexuella trakasserier och ofredanden kan till exempel vara att prata sexuellt med någon som inte gillar det eller att ta på någons kropp utan att personen vill det. Det kan också vara att visa sig själv på ett sexuellt sätt för någon som inte vill det.

Den senaste tiden har det varit mycket diskussion om såna här sexuella brott i Sverige. Man har talat särskilt mycket om att tjejer utsätts för sexuella brott på festivaler. Det var till exempel över 50 personer som anmälde att de blev utsatta för sexuella brott på ungdomsfestivalen We are Stockholm för en vecka sedan.

Men polisen säger att ungdomar blir mest utsatta för sexuella brott på sociala medier, och när de är i skolan.

Hugo wester arbetar på myndigheten Skolverket. Han säger att skolor är dåliga på att arbeta med de här frågorna. Skolorna reagerar oftast när något redan har hänt. Men skolor måste jobba mer för att sexuella trakasserier inte ska hända alls.

Man måste börja arbetet innan någon blir utsatt, säger Hugo Wester.

– Man måste börja långt innan någon blir utsatt för en sexuell trakassering, eller för den delen ofredande, säger Hugo Wester.