Ordstrid om privatisering av universitetssjukhus

1:32 min

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill lagstifta mot privatiseringar av universitetssjukhus. Men förslaget får ingen effekt, eftersom ingen vill privatisera de sjukhusen, säger sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).

– När det gäller upphandling av hela universitetssjukhus så får det ju ingen effekt alls eftersom det inte finns några sådana planer varken i Stockholm eller, såvitt jag vet, i något annat landsting i Sverige, säger Anna Starbrink (L), Stockholms sjukvårdslandstingsråd.

– Så det är ju liksom en meningslös fråga som är ganska outgrundlig att förstå vad regeringen vill. Om de tycker att det är den viktigaste frågan att lägga krutet på i sjukvården så går vi ju en ganska mörk framtid till mötes.

Det är socialdemokraten Gabriel Wikström och vänsterpartisten Karin Rågsjö som skriver på DN debatt att de vill lagstifta mot att privatisera universitetssjukhus.

Den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting vill privatisera ett av akutsjukhusen i länet, däremot inte Karolinska som är länets universitetssjukhus. Trots det tycker det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg att förslaget om lagstiftning är bra.

– Jag tycker att det är ett bra förslag att hålla ihop vården, forskning och utbildning så att vi kan få den bästa vården för patienterna.

Nu är det ju ingen som har föreslagit att universitetssjukhusen ska privatiseras. Vad tänker du om det?

– Stockholm har Sveriges dyraste sjukvård och störst andel privat vård, och här i Stockholm finns ett förslag från den moderatledda alliansen om att fortsätta att stycka upp och privatisera akutsjukhus, och det är en oroväckande signal, säger Erika Ullberg.

– Det avgörs i valet om två år om moderaterna ska få fortsätta med den politiken eller om det ska bli samarbete och sammanhållen vård istället.