Jönköping

Miljonförlust för flyglinje till Frankfurt

1:33 min

Skattebetalarna kan tvingas stå för förlusten - regionen borgensman.

Flyglinjen som startade mellan Karlstads flygplats och Frankfurt våren 2014 började mellanlanda i Jönköping för 1,5 år sedan och i dag har flyget 12 avgångar i veckan.

Men det har varit knepigt för aktörerna på den ekonomiska fronten. Handelskammaren i Jönköping, som är en av aktörerna bakom linjen, gjorde en förlust på nästan 15 miljoner kronor det senaste året. Handelskammarens vd, Jonas Ekeroth, medger att linjen blivit dyrare än beräknat.

— Det har kostat väldigt mycket pengar initialt. Vi budgeterade för en stor förlust och den har blivit något större än vi trodde. Det har varit svårare på grund av att marknaden kanske inte var så van som den skulle varit, säger han.

Det är mycket som är hemligt med den här linjen och det beror på affärssekretess mellan aktörerna. Det innebär bland annat att vi inte kan få reda på hur många som utnyttjar flyget.

Men vad som är klart är att Handelskammaren i ett avtal med flygbolaget BMI skrivit under en förlusttäckningsgaranti och att Region Jönköpings län på fullmäktige beslutat att gå i borgen på 1,5 miljoner euro, alltså ungefär 15 miljoner kronor.

Det betyder att skattebetalarna kan komma få betala miljonbelopp för flyglinjen.

— Det är mycket pengar absolut och det är skattepengar. Men jag säger det igen, de skapade möjligheten och är en förutsättning för att det här över huvud taget skulle vara möjligt. Borgensåtagandet har inte fallit ut och inga skattepengar finns över huvud taget i spel just nu, säger Jonas Ekeroth.

Tror du att det kan bli aktuellt?

— Ingenting är säkert på något sätt, men det skulle förvåna mig.

Men är det värt så mycket pengar?

— Absolut är det värt att vi faktiskt vågar ta risker för att möjliggöra något som är viktigt för företagen.

Men trots att man gjort en miljonförlust så tycker Jonas Ekeroth att linjen är en succé.

— Folk flyger som aldrig förr. Självklart kan vi säga att linjen är en succé redan nu.