Delade åsikter om Nya Tider på Bokmässan

11 min

Med några veckor kvar till årets Bok-och biblioteksmässa så har en debatt om yttrandefrihetens gränser blossat upp. Bakgrunden är dom uppmärksammade turerna kring den högerextrema tidsskriften Nya Tiders vara eller icke vara på mässan. Först fick de klartecken att vara med som utställare, men efter protester och bojkotter så ändrade sig mässan.

Årets tema på Bokmässan är just yttrandefrihet.

– Jag kan inte säga annat än att yttrandefrihet är en väldigt svår fråga och vårt tema känns mer aktuellt än någonsin. I det här fallet fick reaktionerna gå före principerna, sa Bokmässans VD Maria Källson till Kulturnytt.

Alice Teodorescu, politisk redaktör på liberala Göteborgs-Posten anser att det är fel.

– Av den enkla anledningen att det bara bekräftar den tes som Nya Tider driver och har drivit nämligen att det förekommer censur från etablissemanget och så klänge man inte överträder lagen ser jag ingen anledning att strypa yttrandefriheten, särskilt inte på en mässa med det som tema, säger hon.

Eric Rosén, chefredaktör för vänstersajten politism.se anser däremot att det är rätt att inte välkomna Nya Tider.

– Däremot är argumentet som hon framför väldigt konstigt. Jag håller med Alice Teodorescu om att det har varit inkonsekvent från mässan och att man tagit ett beslut från början, säger han.

Men Alice Teodorescu anser att man måste göra skillnad på att ta ett beslut och ändra sig efter reaktionerna, och att ta ett beslut och stå för det.

– Problemet är att det visar sig att om man bara kritiserar en VD tillräckligt mycket så blir det så obehagligt att den personen backar från en princip som hon för bara några dagar sedan stod för.

Men Eric Rosén anser inte att det är yttrandefriheten som princip som står på spel i frågan.

– Det är ingen rättighet att finnas på bokmässan. Jag tycker det är självklart att säga nej till en tidning som är högerextrem.