Timbro tar sig an Uppsalafamiljen Ahmadi

1:40 min

I går presenterade juridikstudenten Fredrik Hultman från Uppsala – för Timbros räkning – rapporten "Människorna som handlar mellan stolarna". Och i den visar det sig att Ahmadis är långt i från ensamma om att hotas av utvisning på tvivelaktiga grunder.

– Det blir väldigt märkligt när människor kommer hit, får jobb och försörjer sig, men ändå utvisas för att de har tjänat några kronor för lite i lön eller att deras jobb inte var utannonserat korrekt eller jobbat någon månad för lite, säger Fredrik Hultman.

I rapporten analyserar juridikstudenten Fredrik Hultman bestämmelserna kring arbetskraftsinvandringen och 300 fall i migrationsdomstolorna. Han kommer fram till att många utvisas på tvivelaktiga grunder och att lagen är felskriven. Ett av alla fallen som Fredrik Hultman har tittat närmare på är Uppsalafamiljen Ahmadi som riskerar utvisning trots att mycket talar för att Migrationsdomstolen helt enkelt gått på fel kollektivavtal.

– Varför ska dom överhuvudtaget behöva utvisas för att Mehdi Ahmadi har tjänat 900 kronor för lite? Det borde inte vara skäl till utvisning av en hel familj. Dessutom verkar det som att Migrationsverket har tagit fel kollektivavtal.

Fredrik Hultman, som även är ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Uppsala län, anser att lagen måste göras om och pekar på fyra reformer som handlar bland annat om rättsäkert lönekrav, modernisering av utannonseringskravet, och en omvandling av försörjningskravet. När det gäller familjen Ahmadi är han försiktigt optimistisk.

– De kommer antagligen att få uppehållstillstånd med tanke på att det är uppenbart att Migrationsverket har gjort fel och att facket har sagt vilken lön det är som gäller, säger Fredrik Hultman.