FN varnar för massflykt från Mosul

1:05 min

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för en massflykt ut ur staden Mosul i norra Irak när regeringstrupperna och dom kurdiska styrkorna försöker ta staden som nu hålls av Islamiska Staten - IS.

– Mellan en halv och över en miljon människor kan behöva mat, mediciner och någonstans att bo medan striderna pågår, säger Caroline Gluck på UNHCR i Baghdad.

På en usel telefonförbindelse med Iraks huvudstad Baghdad berättar Caroline Gluck om dom problem som UNHCR står inför när slutstriden om Mosul sätter igång.

Dom irakiska truppernas huvudstyrka står för tillfället omkring sex mil söder om staden och dom kurdiska styrkorna, kallade Peshmerga, tre mil öster om Mosul.

Irak har redan över 3 miljoner invånare som har flytt sina hem sedan 2014 och som bor i flyktingläger och nu behövs mer mark för att kunna bygga upp nya flyktingläger. Men många privata ägare vill inte hjälpa till med att hyra ut sin mark. Man vet ju inte hur länge flyktingarna kan bli kvar. I vissa områden i Irak har det redan handlat om åratal.

– Det är nog så att alla som behöver vårt skydd inte kommer att få det, säger Caroline Gluck på UNHCR i Baghdad.