SCA delas - Sundsvall blir åter huvudort

5:04 min

SCA planerar att dela koncernen i två olika bolag under nästa år. Sundsvall får därmed tillbaka placeringen av huvudkontoret i det nya SCA som man tappade på 90-talet.

Förändringen som nu verkar bli av har varit aktuell och känd under ett års tid. SCA planerar att 2017 delas upp i två bolag, dels inriktning hygien och dels skogsindustri. Beslutet tas av aktieägarna på stämman under våren.

SCA, som det fortfarande ser ut, meddelar att Ulf Larsson idag utsetts till vice vd. Avsikten är att han senare ska bli vd för skogsindustribolaget, som blir den del som behåller namnet SCA. Hygiendelen ska få nytt, hittills okänt, namn och ska ha sitt säte i Stockholm.

Ulf Larsson är idag vd för SCA Forest Products sedan april 2008. Han efterträdde Kenneth Eriksson. Norrbottningen Larsson har arbetat i SCA sedan 1992, och var tidigare vd för SCA Timber.

– Känns jättepositivt att styrningen kommer att vara här i norr, säger Ulf Larsson.

Just nu planeras inte för några dramatiska förändringar. Östrand i Timrå kommun byggs om enligt plan, en jätteinvestering på åtta miljarder kronor. Så tron på massa verkar stor. Däremot finns det fortfarande frågetecken för pappersbruket Ortviken i Sundsvalls kommun. Där stängdes i fjol en av pappersmaskinerna. Den utökning av en helt ny pappersmaskin som diskuterats i åratal verkar nu ännu längre bort.

– Vi har en utmanande marknadssituation för tryckpapper, ja. Men ändå är Ortviken världens sjunde största tryckpappersbruk.

Ulf Larsson tror även att skogen här i norr kan få ökad betydelse när makthavare diskuterar den globala uppvärmningen. SCA är Europas största privata skogsägare.

Beslut om delningen ska fattas vid årsstämman 2017. Förslaget stöds enligt styrelsen redan av huvudägarna och när börsen öppnades på onsdagsmorgonen gick kursen upp cirka 11 procent.

I dag står hygienverksamheten för 85 procent av koncernens omsättning och skogsverksamheten för 15 procent och andelen minskar. Delningen ska ske genom en utdelning till aktieägarna och en notering av hygienverksamheten. Det bolaget ska få ett nytt namn och Magnus Groth blir vd.