Hemtjänstchef i Söderhamn: Vi ska göra en analys av det som hänt

1:20 min

Hemtjänsten för Lilian Berglund i Söderhamn fungerade inte i sommar anser dottern Katarina Berglund. Birgitta Löjdström som är verksamhetschef för omvårdnadsförvaltningen och ansvarig för hemtjänsten i Söderhamn säger att det nu ska utredas.

81-åriga Lilian Berglund var dement och diabetiker med högt blodtryck. Hon hade därför besök av hemtjänsten flera gånger om dagen.

Men när hon fördes till sjukhuset 6 augusti var hon både smutsig och uttorkad. Dropp sattes in men hon avled 9 augusti. Dottern Katarina Berglund tycker att hemtjänstens tillsyn brustit.

– Först måste jag beklaga att hon upplever att det inte varit bra för hennes mamma. För vi vill naturligtvis att det ska vara bra för dem vi tar hand om, säger Birgitta Löjdström.

Alla som är beviljade hemtjänstinsatser har en genomförandeplan hur och vad som ska göras. Men i Lilian Berglunds fall gick något snett.

Döttrarna upptäckte till exempel att hon inte tagit sina mediciner. Katarina Berglund tror att de som jobbat i sommar inte haft tillräckliga kunskaper om dementa och att det varit för många oerfarna, Men det förnekar verksamhetschefen Birgitta Löjdström.

– Har man en grupp med 30 anställda får hälften gå på semester och hälften ska vara kvar för att säkerställa att kompetensen finns kvar.

Men något måste ju ändå ha gått fel här?

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet. Men vi kommer att titta på det här och göra en analys av vad som hänt. Mer kan jag inte säga nu, säger Birgitta Löjdström.