Aron ska skida till Sydpolen - i rullstol

1:17 min

Äventyraren Aron Andersson från Täby står inför sitt hittills största, längsta och troligtvis farligaste äventyr. Han ska som förste rullstolsburne person skida till Sydpolen.

Aron Andersson är stockholmaren, äventyraren och elitidrottaren som deltagit i fyra Paralympics, simmat över Ålands hav, bestigit berg som Kilimanjaro och Kebnekaise, armcyklat till Paris, kört Vasaloppet ett flertal gånger och den förste att i rullstol göra en Svensk klassiker under 24 timmar. Till det är han ambassadör för Barncancer fonden och hittills har han samlat in över 3,5 miljoner kronor.

Nu står han inför sitt hittills största äventyr. Ett äventyr som ytterst få personer gjort tidigare och ingen har före honom gjort i rullstol. Aron ska skida till Sydpolen - en idé som han haft länge:

– För att ta historien bakom: När jag var liten så gick jag igenom en cancerbehandling, operation och rehab och som gjorde att jag hamnade i rullstol. Jag var sju när jag blev sjuk och nio år när jag opererades och frisk vid elva någonting, berättar Aron.

– Under den här tiden så skidade äventyraren Ola Skinnarmo till Sydpolen och jag trodde aldrig att det var något jag skulle kunna göra själv eftersom jag sitter i rullstol, men tyckte att det var häftigt att se och inspirerande.

Men när Aron blev äldre började han klura och tänka på det här äventyret igen och tanken kom om att det kanske inte var helt omöjligt ändå:

– Det kändes märkligt efter Kebnekaise. Då öppnade världen verkligen upp sig och jag tänkte att jag kan nog försöka mig på det där ändå, säger Aron.

Nu har han ett par månader på sig att gå upp tio kilo i fett för att klara av utmaningen. Till det ligger han i hårdträning för den fysiska utmaningen att skida 64 mil i temperaturer mellan -25 och -30 grader.

– Sen ska man dessutom skida upp på polarplatån som ligger på 3 000 meter så det är ganska högt också och inte så mycket syre.

Preliminärt startdatum för expeditionen är den 24 november. Tanken är att det ska ta 30 dagar att ta sig till Sydpolen. Därmed blir det cirka två mils skidåkning per dag.