Tränarbrist för konståkarna

1:18 min

Konståkningsföreningarna runt om i Värmland har svårt att rekrytera tränare. Detta gör att föreningarna helt enkelt inte kan ta emot alla åkare. Resultatet blir att konståkningen i länet inte utvecklas som den skulle kunna göra. 

Det finns fem konståkningsklubbar i Värmland, som tillsammans har cirka 250 åkare i olika åldrar och nivå. Vid en rundringning som P4 Värmland gjort vittnar alla om att det är svårt att rekrytera tränare på elitnivå.

– En tränare på den nivån kostar mycket pengar, säger Ulrika Åhlenström som är sekreterare i Västra Svealands konståkningsförbund.

Detta är pengar som de små klubbarna inte har råd med. Många av klubbarna löser problemet med att dela tränare och ordna gemensamma läger där de bjuder in varandra.

En dyr post för föreningarna och som sväljer mycket av ekonomin istiderna. En liten förening som den i Säffle som har cirka ett 30-tal åkare har en ishyra på 50 000 kronor under en säsong.

Ett annat problem som klubbarna brottas med är att få tillgång till isen på vettiga tider. Tiden på isen ska delas med de ungdomar som tränar ishockey. Konståkningsklubbarna poängterar dock att samarbetet om istiderna fungerar bra i länet. Men trängseln på isen kan göra att ibland kan ett träningspass starta klockan sju på morgonen för en konståkare. Samtliga klubbar i Värmland önskar sig en is till att kunna träna på. Men för att få sporten att växa krävs framförallt att en elittränare finns på plats.