Malmö

Det närmar sig för Malmös nya saluhall

4:30 min

För ett år sen var det bara ytterväggarna som stod där - nu ser det annorlunda ut. Malmös nya saluhall är snart redo att slå upp portarna i Västra hamnen.

– Nu börjar vi faktiskt kunna se ljuset i tunneln i den här processen och det känns fantastiskt roligt, säger Martin Karyd, ena halvan av syskonparet som står bakom satsningen.

– Vi saknade en saluhall i Malmö, alla andra storstäder har ju en eller flera saluhallar. Nu i efterhand så har vi märkt att det finns ett enormt sug efter att ha den här platsen att komma till, fyller systern Nina Karyd i.

Ett godsmagasin med bara ytterväggar kan verka lite skrämmande för en del men inte för syskonen Karyd.

– Det var just det vi letade efter och Martin hade lite span på byggnaden redan innan den kom ut till försäljning. Vi ville ha en byggnad med känsla som kunde rama in det här som vi vill skapa., säger Nina.

Så småningom ska det bli ett litet torg med grönsakshandel utanför byggnaden som är ganska gammal, 130 år för att vara exakt. Just nu håller byggarbetarna på att sätta in ett fönster som Martin och Nina hittade av en slump.

– Ja, vi fick en container på köpet och i den fanns en massa gamla stålskelett som vi nu har restaurerat och satt fönster i, berättar Martin.

Totalt finns 1500 kvadratmeter att jobba med, av dessa är 900 kvadratmeter till för kunderna. Området ska så småningom fyllas på med försäljare av vilt, fisk, kött, frukt och grönsaker. Det blir också matservering med utskänkningstillstånd.

– Det är små men välutrustade ytor så man kommer att kunna laga mat från grunden. Det blir bland annat mackor från hela världen, pizza, falafel och hamburgare samt ett kafferosteri, säger Nina Karyd.

Det finns ju redan många matställen som till exempel fiskehoddorna, Möllevångstorget med mera i Malmö, behövs det fler?

– Man ska kunna handla hela matkassen med råvaror här och så inbillar vi oss att man även vill komma och sitta och äta och det ser inte vi någon annanstans. Vi känner också att vi har fått med oss unika handlare och koncept så vi tror att folk kommer att komma hit också, säger Nina.

I november är det alltså dags för den nya saluhallen som ligger intill Malmö Live i Västra Hamnen att slå upp portarna.

– Vi är redo nu, vi har jobbat med detta i fyra år så vi bara längtar efter att få in kunder, säger Nina Karyd.