OS-medaljören fruktar för sitt liv

1:10 min

Den etiopiske OS-medaljören i maraton, Feyisa Lilesa, uppges vara på väg att söka politisk asyl i USA. Han åkte inte hem med sina landsmän i det etiopiska OS-teamet här om dagen, efter att han gjort ett regimkritiskt tecken när han klev över mållinjen under maratonloppet.

Feyisa Lilesa säger att han fruktar för sitt liv, efter att han korsat sina handleder och hållit upp dom över huvudet vid målgången.

Gesten används av proteströrelsen inom oromo-folket i Etiopien, som Feiysa Lilesa själv tillhör:

I Addis Abeba här om dagen hölls en av många protester de senaste veckorna. Oromofolket protesterar mot regeringens planer på att utvidga huvudstadens territorium så att det omfattar kringliggande oromobyar, något som enligt demonstranterna kommer leda till att mark beslagtas och jordbrukare drivs bort från sina ägor.

På videon från nyhetsbyrån Reuters ser man hur poliser slår demonstranterna med batonger och sen sparkar en demonstrant i huvudet när han ligger ner på asfalten.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har säkerhetsstyrkor dödat 400 regimkritiker bara sen i höstas, och arresterat tusentals.

Och Feyisa Lilesa, som tog silver i maratonloppet i Rio de Janeiro, sa att han tror regimen kommer döda honom om han återvänder.

Enligt företrädare för den etiopiska regeringen kommer ingenting att hända honom, om han återvänder. Men enligt flera medier ska han alltså nu vara på väg att söka politisk asyl i USA.