STUDIO ETT ONSDAG 24 AUGUSTI

Nya tider: Vi är en nyhetstidning

21 min

Debatten om Bokmässans beslut att säga nej till tidskriften Nya Tider fortsätter att rasa. Tidskriften var först inbjuden - men sedan ändrades beslutet med hänvisning till "de starka reaktioner" som Nya Tiders medverkan hade väckt.

Bokmässans tema i år är Yttrandefrihet - något som fått kritiker att tala om hyckleri och censur, efter mässans beslut att inte låta tidskriften Nya Tider delta.

Vávra Suk är Nya Tiders chefredaktör och berättar att tidskriften ville vara med på Bokmässan för att träffa läsare och etablera kontaktera med nya läsargrupper. Enligt honom har Nya Tider fått nya läsare efter uppmärksamheten debatten har väckt.

– Publiciteten har bidragit till att vi kan nå nya grupper, säger han.

Kritiken mot Bokmässans första beslut, att låta Nya Tiders ställa ut på bokmässan, har varit stark. I tisdagens Studio ett sa Eric Rosén, chefredaktör för Politism, att Nya Tider har "nära band till nazismen, sprider antisemitisk konspirationsteorier och har lyft fram förintelseförnekare som svenska kommittéen mot antisemitism har påpekat".

Men Vávra Suk kallar den beskrivningen löjlig. Han har själv en bakgrund som aktiv i Nationaldemokraterna, men säger att Nya Tider inte driver någon politisk agenda.

– Vi är en nyhetstidning och ingen åsiktsmaskin eller parti. Vi har olika krönikörer som tycker olika saker i olika frågor. Jag är övertygad om att hela redaktionen håller med mig om att vi är för demokrati, som i folkstyre.

Nya Tider har också anklagats för att vara antisemitiska. En som har skrivit för Nya Tider är Jüri Lina, som skrivit så här i sin bok "Världsbyggarnas bedrägeri":

"Allt fler har börjat tvivla på den hysteriska förintelsepropagandan. Gaskammarlögnerna kommer förr eller senare att hamna på historiens sophög"

– Vi ger utrymme åt en mångfald olika åsikter, jag kan inte stå för eller veta vad människor uttryckt i andra sammanhang. Vi har recenserat Jüri Lina bok, skrivit nyhetsartiklar om hans film och det är de sakerna vi har lyft fram. Det han gjort i andra sammanhang får stå för honom, säger Vávra Suk.

Bokmässans vd Maria Källsson är självkritisk till att de lät Nya Tider vara med från början.

– Efter det första beslutet, att låta dem vara med, så fick vi många förfrågningar där media frågade hur vi tänkte. Det var en ryggmärgsreflex, vi står bakom det fria ordet och är en tillåtande arena där många röster kan få höras. Men vi fick omfattande reaktioner på detta och det var kanske inte omfattningen utan innehållet på dessa - hur bokmässan resonerat och att folk inte kände igen bokmässans agerande och det vi står för - som fick oss att agera. Vi gör en bedömning av utställare, den borde varit mer djuplodande i det här fallet.

Varför kan de inte vara där?

– Den värdegrund som Bok- och biblioteksmässan stått för är att många ska få komma till tals och vi värnar det fria ordet, men man ska stå bakom mänskliga rättigheter och framför allt alla människors lika värde. Vi tänkte till, läste vad tidskriften skrivit och vad andra skrivit. Vi har inga åsikter kring att Nya Tider har presstöd eller rätt att publiceras, men det vi har att förhålla oss till är om de ska ställa ut på bokmässan.

Maria Källsson tror att Bokmässan kommer att göra en mer noggrann research av framtida utställare.

– Ja, men jag är trygg med att vi har och kommer fortsätta ha väldigt högt i tak.