Historiskt fredsavtal för Colombia

2:25 min

Colombia och Farc-gerillan är överens efter fyra års förhandlingar.

Den andra oktober kommer Colombia att folkomrösta om det fredsavtal med Farc-gerillan som blev klart tidigare i natt, svensk tid. Colombias president Juan Manuel Santos kallar det för "den viktigaste omröstningen i våra liv", enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt fredsavtalet ska Colombia genomföra en landreform, ändra sin narkotika-strategi och utöka statlig service i eftersatta delar av landet. Samtidigt ska Farc-gerillan ska lägga ner sina vapen efter konflikten som pågått i över 50 år.

Ett gemensamt uttalande lästes upp av norska och kubanska förhandlare i Havanna i Kuba där förhandlingarna pågått för att göra slut på det fem decennier långa inbördeskriget:

"Den colombianska regeringen och Farc meddelar att vi har nått en slutligt, fullständig och definitiv överenskommelse ... som avslutar konflikten och bygger en stabil och varaktig fred i Colombia".

Colombias president Juan Manuel Santos hade tidigare, sent under onsdagen svensk tid, framträtt.

- Jag hoppas kunna ge er historiska nyheter, som är mycket, mycket viktiga för landet, sade Santos upprymt vid ett framträdande i huvudstaden Bogotá på onsdagen.

"Vi har lyckligtvis lyckats nå en säker hamn", heter det från Farc-ledaren Timoléon Jiménez.