Sherpas rustar Kebnekaise

2:03 min

Vandringsleden mot Sveriges högsta berg Kebnekaise görs nu säkrare. I branta partier där olyckor förekommer bygger nu nepalesiska sherpas trappor.

– Den delen var riktigt tuff. Särskilt när du skulle gå upp med de stora klippblocken, så det är bra att de rustar det partiet, säger fjällvandraren Minttu Rantala från Finland som just kommit ner från en topptur på Kebnekaise.

Många vandrar förvånat förbi trappbygget i den mörkgrå branten ovanför Kitteldalen längs den västra leden upp mot Kebnekaise sydtopp knappt 2100 meter över havet.

Fyra nepalesiska arbetare flyttar för hand stenblocken med järnspett. Blocken är stora som skrivbordsskivor och tjocka som madrasser. Efter arbetet blir de till en trappa. Tanken är att leden ska bli säkrare att gå i jämfört den nuvarande leden där det ligger lös sten, ibland hala och till viss mån vassa block.

De fyra nepaleserna är anställda av ett norskt företag som specialiserat sig på tunga stenanläggningsarbeten där maskiner inte kan användas.

– Det är något bättre betalt att jobba här men framförallt säkrare än att arbeta som guide eller bärare hemma på världens högsta berg, förklarar Ang Tempe Sherpa som säger att många vänner och även släktningar dött på Mount Everest genom åren.

Kjell Sundvall vid länsstyrelsen som arbetar med upprustningen av de statliga fjällederna där Kebnekaise är en liten del tror inte bara att insatsen som nu görs kommer göra toppturen till Sveriges högsta berg säkrare utan även mer lättillgänglig. 

– Det händer mycket olyckor här. Folk bryter ben och armar och handleder och så. Sen med de här trappstegen så kommer det också bli en ökad tillgänglighet och det kommer säkert innebära fler besökare. Och att man har det lättare att ta sig upp på toppen, säger Kjell Sundvall vid länsstyrelsen.