Historiskt fredsavtal mellan Farc och Colombianska regeringen

6:22 min

Ett historiskt fredsavtal har slutits mellan Colombia och Farcgerillan efter fyra års förhandlingar. Ett gemensamt uttalande från parterna lästes upp i Havanna i natt, efter ett halvt sekel av våldsamheter. 

I Colombia jublade människor igår när Farc-gerillan och regeringen skrev under ett fredsavtal som gör slut på över 50 års krig som lett till mer 220 000 döda.

Nu ska det hållas en folkomröstning om avtalet, och president Juan Manuel Santos sa igår i ett tal att det här är en historisk chans att skapa fred:

– Colombianer - avgörandet ligger i era händer. Ni har nyckeln till framtiden, ni kan öppna dörren till morgondagen, till ett Colombia dit turister vågar åka, där företag vill investera, låt oss skapa det land vi alltid drömt om: ett Colombia i fred, sa president Juan Manuel Santos i ett tal igår.

Även om fredsavtalet nu skrivits under av Farc-gerillan och regeringen så har det colombianska folket fortfarande inte sagt sitt - och det ska de göra i en folkomröstning den 2 oktober.

I opinionsundersökningar har det varit ganska jämnt, även om många fortfarande är osäkra. 

– Den tidigare presidenten Álvaro Uribe, som är väldigt kritisk till det här avtalet, gjorde flera uttalanden och hävdade att den colombianska regeringen slutit ett avtal med terrorister. Han uppmanade alla att rösta nej till det här avtalet, säger Sveriges Radios korrespondent Lotten Collin i P1-morgon. 

Det var länge osäkert om det skulle bli ett avtal. De sista dagarna satt förhandlarna dag och natt i samtal för att komma överens.

– Det sägs ha varit frågan om amnesti som var den sista krisande punkten. En del av gerillans ledare kommer att ställas inför särskilda domstolar som ska inrättas nu, men däremot kommer de gerillasoldater som inte erkänner att de har begått grova brott mot mänskligheten att få amnesti, säger Lotten Collin och fortsätter:

– Den sista punkten i samtalen gällde frågan om när den här amnestin ska börja gälla - redan nu vid avtalet eller först efter folkomröstningen

Men en fullständig fred är fortfarande långt borta - snarare är avtalet början på en komplicerad post-konflikt där flera utmaningar kvarstår.

Flera av Farcs medlemmar gick med i gerillan redan som barn, har inte gått ut grundskolan och har levt hela sina liv i djungeln.

Risken är att de lockas att gå med i andra väpnade grupper som den mindre ELN-gerillan, vilka inte ännu inlett fredsförhandlingar, eller någon av de kriminella gäng som finns runt om i landet.

Presidenten Juan Manuel Santos var dock hoppfull efter att avtalet undertecknats.

– I dag är början på slutet av lidandet, smärtan och tragedin av krig, sa presidenten i talet som direktsändes på torg i flera av Colombias största städer. 

Frågan är också vad som ska hända med narkotikahandeln.

Kokainet har varit det bränsle som fått konflikten i Colombia att fortsätta brinna i flera decennier.