Kemist med koll på vad man ska äta

2:08 min

Han är kock och kemiingenjör. Som kemist insåg han vad som händer i kroppen när vi äter. Det här fick Amir Badeie att starta raw food-café i Borås.   

– Jag tror att folk vill ha livsglädjen. Maten är ju en förutsättning för att man ska må bra. Raw food handlar ju om att man ska äta maten så rå som möjligt. När den tillagas förstör man mycket. Man brukar prata om att den ska värmas upp högst till 42 grader. Man ska äta allt i befintlig form och allt är växtbaserat, säger Amir Badeie.  

Blandar mat och kemi
Amir var kock från början och var intresserad av mat och hälsa. Senare har han utbildat sig till kemiingenjör och då började han koppla ihop mat och kemi.  

– Jag började titta på djupet, vad händer i tarmsystemet, vad händer när näringsämnena tas upp i kroppen. Jag började luska i detta. Jag har insett att kosten är en del av livsstilen. Man äter ju många gångar, vi är vad vi äter som man säger. Vi kan äta oss friska och vi kan äta oss sjuka, säger Amir Badeie.  

Vilken maträtt längtar du efter? 

– När jag började var det en pina, jag var en köttätande människa. Jag saknar köttet, jag saknar det sociala i det. Men jag mår bättre, när jag tänker tillbaks undrar jag varför jag inte började tidigare. 

Mjuk start på dagen
Amir startar alltid dagen med en smoothie. Han menar att kroppen inte kan starta dagen med något tungt, kroppen är inte beredd att börja arbeta på en gång.

– En smoothie funkar fint på morgonen, då slipper kroppen jobba så mycket.När man vaknar upp behöver man två timmar innan kroppens alla funktioner är igång, säger Amir Badeie.