Höör

Nu är det kö till ridskolan

4:05 min

Många skånska ridskolor upplever en positiv trend just nu, då merparten idag har kö till sin verksamhet. Så såg det inte ut för 3-4 år sedan enligt Skånes Ridsportförbund. En av ridskolorna som fått många elever i höst är Ringsjöortens lantliga ryttarförening i Höör.

Ridskolan hade en ganska tuff vår, då den drabbades av hästsjukdomen kvarka och lektionerna fick ställas in under flera månader. Men nu till höststarten fick alltså ridskolechefen Martina Hurtig ett glatt besked.

– Vi har helt plötsligt kö på våra ridlektioner, förra året vid den här tidpunkten hade vi 25 ridande, nu har vi över 90 ridande, säger hon.

Kvarkan innebar att man fick ha uppehåll i verksamheten i två, tre månader men hästarna krävde så klart fortfarande mat och skötsel. Ett tag hade man inga intäkter och bara utgifter.

Hur klarade ni det?

– Denna terminen räddar ju oss dels, eftersom vi har så många fler ridande denna terminen, men så hjälpte oss kommunen också.

Men för föreningen så innebar kvarkan i slutändan faktiskt också en del positiva effekter, berättar ridskolechefen Martina Hurtig.

– Det är en lärdom hur man ska hantera både både in- och utflyttning av nya hästar och även sammanhållningen har blivit fantastisk bra mellan oss som jobbar här. Även många föräldrar, ridskoleföräldrar, har sträckt ut handen och hjälpt oss. Ridskoleföräldrar har även donerat pengar och skaffat en fadderhäst. Så på sätt var det väldigt roligt, faktiskt, att se att folk hjälpte till.

Nu håller man på och letar nya hästar eftersom vi har utvecklats så mycket med ridningen, säger ridskolechefen Martina Hurtig.

Är det något särskilt ni satsar på då?

– Knattarna faktiskt, knatteverksamheten. Den har blommat ut jättemycket, vi har så lågt som 2,5-åringar som rider hos oss. Då behöver vi ha de här små ponnyerna som är gudasnälla.

Förra året stod det och vägde med ridskolans framtid, berättar Martina Hurtig, men det blev en satsning framåt.

– Ja planen var ju lite grann om ridskolan skulle lägga ner med tanke på det låga antalet, men med lite jävlaranamma och lite eldsjäl har vi kunnat lyfta upp det, så nu satsar vi fullt, säger hon.

Nyligen var frågan om föreningen skulle få ytterligare stöd från kommunen på grund av avbräcket i samband med kvarkan, något som avslogs av kommunstyrelsen, enligt kommunalrådet Stefan Lissmark (S). Martina Hurtig tror att ekonomin ska klara sig ändå.

– Det gör vi, just med tanke på att denna terminen som kommer är så pass bra, vi har nog inte haft så här många elever på 5 - 10 år skulle jag gissa på, så den här terminen får hjälpa den andra terminen, så löser vi det.