Kvalster hotar bin i Västernorrland

5:10 min

Parasiten varroakvalster, som gör att honungsbin försvagas och kan slå ut hela bisamhällen, breder ut sig över Västernorrland. Kvalstret ses som ett av de största hoten mot bin idag.

Hur ser du på att våra honungsbin är hotade? Berätta i kommenteringen! 

Alla kommuner i länet, utom Sollefteå, har områden där bin är smittade av kvalstret, visar en sammanställning från Jordbruksverket. I Sollefteå misstänker man att det finns smitta. En som drabbats hårt av parasiten är Lars Åkerlund på Tynderö, i Timrå kommun.

Mina bin blev hårt angripna. Jag visste inte om att jag hade kvalster och hade därför hade jag inte behandlat bina. Det gjorde att de fick en virussjukdom och dog.

Lars Åkerlund hade elva bisamhällen förra året, men tio av dem dog på grund av kvalstret. Nu har han startat upp åtta ny samhällen. Idag använder han olika bekämpningsmetoder mot kvalstret.

– Jag har gjort en myrsyrabehandling och det har haft verkan. Det innebär att man utsätter bina för myrsyra, något som bina tål men inte kvalstret, så det dör.

Ett av de största hoten

Varrokvalstret har länge funnits i både södra och norra Sverige och mellersta delarna av landet är det område som sist har drabbats av detta. Kvalstret gör att bin blir försvagade och också missbildade. Det gör också att de lättare drabbas av virussjukdomar. Enligt Eva Forsgren, lektor i bihälsa vid Institutionen för ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet, är varroakvalstret ett av de största hoten mot bins överlevnad idag. Det pågår forskning för att ta fram bin som är resistenta mot kvalstret och också flera bekämpningsmetoder.