Allmännyttan säljs för att betala renoveringar

1:32 min

Det kommunala fastighetsbolaget Telge Bostäder vill att Södertälje ser över det lånestopp som bidragit till att 1 000 lägenheter sålts för att bekosta renoveringar i slitna miljonprogram.

– Min lägenhet är gammal. Kylskåp och spis, allt är gammalt, det är inte fräscht. Bara tvättstugan är fräsch, säger tvåbarnsmamman Amina som bor på Grusåsen i Södertälje.

Att det finns en del att åtgärda är knappast en nyhet för Telge Bostäder som inte kan ta lån - vare sig för renoveringar eller nybyggnationer - på grund av kommunens historiskt knackiga ekonomi.

– Tanken med avyttringarna är att skaffa sig pengar för att ta hand om beståndet man har. De blir slitna, de är ju 50 år nu många av dem. Det är allting från avloppsstammar till fönster, till fasader, måla, nya golv, säger Telge Bostäder VD Juan Copovi-Mena.

De senaste tre åren har man sålt fler än 1 000 lägenheter, ungefär en tiondel av beståndet. Nu, tycker bolaget, kan det vara dags för kommunen att lätta på lånestoppet.

– Södertälje var den högst belånade kommunen i landet. Så är det inte längre. Södertälje har jobbat väldigt bra med att sanera ekonomin, understryker Juan Copovi-Mena. 

Därför för bolaget diskussioner med kommunen om att ta nya lån.

I Aminas kvarter planeras redan nya hyresrätter. Hon och grannen Philip Partosewojo bor i hem med nästan ett halvt sekel på nacken.

– Allting från gamla element, till kök och kylskåp som drar mycket el, och så är toaletterna dåliga. Jag misstänker att det är mögel , säger Philip Partosewojo.

– Ja, det luktar illa, det finns ingen fläkt. Telge Bostäder måste komma och fixa, tillägger Amina, som inte vill framgå med efternamn.

Trots den långa att göra-listan tycker Philip Partosewojo inte behöver en totalrenovering.

– Ah, nej det känns inte skandalöst som många andra ställen i Sverige och Södertälje. Det finns ju andra ställen i Södertälje som Ronna och Hovsjö där det är helt slutkört.