Var tredje tjej på första eftergymnasiala e-sportutbildningen

2:26 min

Nu har den första eftergymnasiala utbildningen i e-sport startat på Strömbäcks folkhögskola. Femton elever från hela Sverige har bildat tre lag, som under ett års tid ska satsa allt på att bli så bra som möjligt på Counter-Strike.

För en vecka sedan drog den nya e-sportutbildningen igång på Strömbäck Folkhögskola utanför Umeå. Elektronisk sport, eller e-sport som det kallas, är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller konsoller. 

Skolan har valt att satsa på Counter-Strike: Global offensive, CS-GO, ett dataspel där man spelar tillsammans med andra i lag och som är ett av Sveriges populäraste spel, där man som spelare rör sig i olika miljöer och skjuter och kastar granater för att eliminera sina motståndare.

Ville få in ansökningar från tjejer

Skolan var tydliga redan i början med att de ville få in tjejer på utbildningen. Johan Ågren är linjeföreståndare,

– Inom sporten så är det fler killar som håller på och då bestämde vi oss för att ha ett lag med tjejer. Det var inte helt lätt att få ihop det. Det var väldigt få kvinnliga sökande, men tillräckligt många för att vi skulle klara det hela, säger han.

 Alexander Valter, 20, från Göteborg tycker det är bra att skolan satsade på att få in tjejer på utbildningen.

– Jag tror inte det är någon stor skillnad på tjejer och killar, precis som med kvinnlig och manlig fotboll, man utbildar sig på samma sätt.

Mixade lag är ovanligt

Det finns mixade lag inom e-sporten, alltså där både tjejer och killar spelar ihop, men det är rätt ovanligt. Däremot så tävlar killar och tjejer mot varandra i många tävlingar. Läraren Petter Arvidson förklarar att det är på väg att bli mer blandade lag, men i regel är det fortfarande uppdelat.

– Det är tydligen så, det finns ingen mix, det spelas var för sig  - så fördelningen i klassen speglar verkligheten.

De tre lagen på skolan ska i November åka till Jönköping för att tävla på Dreamhack, världens största digitala festival. Där får lagen vara mixade, men lagen på Strömbäck är indelade efter kön. Jessika Nurkalla från Tibro är nöjd med sitt lag.

– Det känns som vi har en bra kemi och så länge det fungerar som ett lag så kommer alla utvecklas.

Jessika Nurkalla tycker inte man ska lägga fokus på kön, hon har spelat mycket tillsammans med killar och ser det inte som ett hinder.

–Jag har aldrig blivit behandlad annorlunda på något sätt. Så just det där med att tjejer spelar dataspel, det är inget annorlunda och det borde inte uppmärksammas heller.