"Binas historia" om människans sårbarhet och världskollaps

2:37 min

"Binas historia" är manusförfattaren Maja Lundes första roman för vuxna. Martina Lowden läser tre sammanfogade berättelser som växlar mellan pepp och depp och handlar om vad som händer mellan människor, inte med dem, i en framtid där det ekologiska systemet har gått sönder.

Optimistiska dystopier är en stapelvara i dagens bokhandlar. Knappt hinner en auktoritär världsstat uppstå, förrän någon modig tonårsrebell och hennes kille är där och störtar den. Gång på gång går mänskligheten under, så att några överlevare ska få lära sig vad sann vänskap är. 

Även ”Binas historia” genomströmmas av hopp, men ett hopp ständigt hotat av maktlöshet och förtvivlan. Maja Lunde låter det senaste decenniets utbredda bidöd, känd som colony collapse disorder, bli utlösande orsak till världskollapsen. År 2098 har majoriteten av jordens befolkning utplånats av svält och krig, men vissa samhällen har överlevt.

I en kinesisk provins, där människor länge fått sköta binas arbete låter författaren en konventionell historia utspela sig: ur fattigdom och förtryck reser sig en begåvad undantagsindivid. Driven av kärleken till sin familj ger hon sig ut på en svår resa för att söka den kunskap, som kan avgöra mänsklighetens öde. 

Men framtiden är bara ett av tre tidsperspektiv i ”Binas historia”. Alla tre handlar de om föräldrar, bin och barn, om viljan att sörja för de sinas framtid. Vi får följa två fäder, en biodlare och en biolog, som i USA respektive England med hundrafemtio års mellanrum försöker närma sig sina söner genom arbetet med bin och bokens spänning förläggs just till relationerna – frågan är vad som ska hända mellan människorna, inte med dem. 

I Maja Lundes berättarteknik märker man tydligt den drivna tv-manusförfattaren. Hon kan sina känsloreglage och temporattar, växlar skillat mellan pepp och depp. Jag kanar genom de korta kapitlens glatta prosa, vars välkonstruerade gupp och kurvor gör romanen till en upplivande åkattraktion. Kanske går det ibland lite för fort och lätt. Visst är det ett nöje att läsa boken, men jag hade nog förväntat mig något mer än ett nöje.