Kristian Lundberg om att ta tillbaka sin biografi

9:10 min

Författaren Kristian Lundberg är aktuell med en ny bok. Den heter "Dagar bland skuggor, träd och vatten". Mona Masri träffade Kristian Lundberg inför boksläppet.

Kristian Lundberg fick sitt stora genombrott 2009 med den självbiografiska romanen "Yarden", om en omvänd klassresa som skildrar hur han, uppvuxen med en psykiskt sjuk mamma och en frånvarande pappa i arbetarklass-Malmö skrivit sig upp till medelklassen, för att sen falla tillbaka.

När skrivjobben försvann återstod bara kroppsarbete, på Yarden i Malmö hamn, där han flyttar och tvättar bilar oavsett hur kallt det blåser.

I den nya boken "Dagar bland skuggor, träd och vatten" återkommer teman om klass, utsatthet och litteraturens kraft, och som vanligt hos Lundberg spelar hemstaden Malmö en central roll.

Mona Masri stämde träff med författaren tidigare i veckan, men så drygt en timme innan mötet, hände något oväntat. Kristian Lundbergs hund bet honom och det krävdes operation.

Vi sitter utanför Handkirurgiska kliniken på Malmös sjukhusområde, i väntan på Kristians Lundbergs läkartid, där de förhoppningsvis kan sy tillbaka den avbitna fingertoppen. Fingret är är rejält omlindat och på byxorna syns färskt blodstänk.

Den nya boken "Bland skuggor, träd och vatten" är lite svår att sammanfatta; den har ingen början, mitt eller slut som en klassisk linjär berättelse. Istället är det en kalejdoskopisk skildring om att leva med bipolär sjukdom, ett barns utsatthet, att bli älskad och få älska, och om det självbiografiska skrivandet.

En dag fick Kristian Lundberg ett brev skickat till sig. Det var från en kvinna som hade läst att han skrivit att det bara finns ett enda fotografi på honom som barn, men i kuvertet låg åtta fotografier på Kristian Lundberg som barn, fotografier som han inte visste fanns.

– Jag ville dels skildra detta faktum i att på något sätt upphävdes min biografi i och med brevet. Och så hade jag på något sätt kommit till känslomässig insikt att den biografiska sanningen är så mycket mer mångfacetterad, säger Kristian Lundberg.

Brevskrivaren var en sjuksköterska som tagit hand om Kristian Lundberg som litet barn, när han var inlagd på sjukhus.

Hade Kristian Lundberg varit inlagd på sjukhus som barn? Och varför sitter han alldeles ensam på ett kallt sjukhusgolv?

Hur skriver man självbiografiskt, och vad händer när man inser att man varit fast i en tolkning av hur ens liv sett ut?

Det är frågor som upptar Kristian Lundberg i den nya boken. 

En central figur i boken är Lazarus från Johannesevangeliet.

– Det är ju en man som är fysiskt död och han läggs i en grotta och när en person ropar hans namn in i grottan går Lazarus ut ur grottan. och jag tänkte på det att det finns ett sådant värde i att få bli namngiven och att få upprättelse i sin biografi, att få lägga fram sitt vittnesbörd, säger Kristian Lundberg. 

Läkarbesöket visade att fingrarna var avbitna genom skelettet, och krävde operation.