Sveriges ekonomi går bra – men regeringen måste låna pengar

2:33 min

Finansministern Magdalena Andersson berättade igår hur det går för Sveriges ekonomi. Hon säger att det går bra för Sverige, men att statens pengar inte räcker till det som regeringen vill göra. Regeringen måste därför låna pengar de närmaste åren.

Regeringen kommer till exempel ge 10 miljarder kronor till kommunerna. Det ska gå till sånt som skolor och sjukvård. Och regeringen kommer att använda 14 miljarder kronor till andra satsningar. Det är därför regeringen måste låna pengar.

Finansministern Magdalena Andersson är ändå nöjd över Sveriges ekonomi. Hon säger att fler personer kommer att få arbete de närmaste åren. Idag är 6,8 procent av svenskarna arbetslösa. Regeringen tror att det ska minska till 6,2 procent till år 2020.

– Svensk ekonomi går starkt, och inte minst ser man en väldigt positiv utveckling på arbetsmarknaden, med fler människor som har jobb, säger finansministern Magdalena Andersson.

Finansministern är också nöjd med att en del kostnader för staten minskar. Färre människor är sjuka, och färre flyktingar kommer till Sverige. Det gör att staten sparar mer pengar än vad man har trott tidigare.

Partiet Moderaterna är i opposition till regeringen. Ulf Kristersson har ansvar för ekonomisk politik i Moderaterna. Han tycker att Sverige lånar för mycket pengar. Regeringen borde försöka minska Sveriges skulder istället, säger han.

Ulf Kristersson säger att finansministern inte borde vara så nöjd över Sveriges ekonomi. Han säger att Sverige har många problem som behöver hanteras.

– Jag tror det är farligt att vara så nöjd och belåten som hon lät idag. Jag tror att många i Sverige upplever att vi har rätt stora problem som borde hanteras rätt kraftfullt, säger Ulf Kristersson från Moderaterna.