Muralmålare från Vilnius och barn från Slite ger Cementas fabrik färg

1:07 min

I Slite har Cementa upplåtit ännu en fabriksvägg till muralmålarstudenter från Vilnius. Enastående anser deltagarna som gärna målar hela fabriken.


Idag fick också barn från förskolan Solklinten i Slite måla på väggen.

Deras "fröken" Aina Högberg Bingström gillar grejen - att de grå fabriksväggarna får färg.

- Jag tycker det är skitbra! Jättebra, det piffar upp allting säger Aina och tycker att det grå och svarta är tristare.

Det har hittills gått åt 80 liter färg. Från byggnadsställningar i flera våningar har det grundats och rollats på silo-väggen. Färger i olika randiga lager, kanske som ett stycke jordskorpa i genomskärning, lyser nu grannt i den i övrigt cementgrå miljön.

Och där på Cementas silo lyser också vita fläckar, tänka att ses som "fossil". Där ska bilder; berättelser från Gotland och Slite målas in. Barnens uppgift blev att måla något ur sina liv, sin vardag. 5-årige Albin målade sina husdjur. Afrikanska jättesniglar.

Och muralmålarstudenten Ruta Ciplyte tyckte att barnens insats var "wow".

- It´s brilliant, I love it, säger hon.

Och Kipras Cerniauskas, också muralmålare från Vilnius konstakademi i Litauen, tycker att det är enastående att fabriken upplåter väggar för konsten.

-Jag kunde inte föreställa mig att det någonstans i världen skulle finnas en fabrik där de vill få sina väggar målade så här, säger han. Det vore fantastiskt att få fylla hela fabriken med färg tycker han och gillar att så mycket i Slite; kanske allt, kretsar kring fabriken.

Den röda tråden i projektet är att allt handlar om historia; hur den har skrivits, hur den skrivs och om den behöver skrivas om, säger Anna Norberg på BAC, Baltic Art Center. Hon är konstnärligt ansvarig för projektet,

Svenska Institutet har finansierat projektet med drygt 400 000 kronor för att det här mötet mellan människor skall kunna ske. För det hela är en del av projektet "i båtflyktingarnas spår". I slutet av andra världskriget mötte balter på flykt Sliteborna och togs emot i sina båtar. En som bodde i Slite DÅ kom idag cyklande och hajade till inför det som skedde på fabriksväggen. Han gillade det han såg, på samma sätt som flera andra som stannat och kommit med glada tillrop till muralmålarstudenterna.