Många känsliga frågor väntar i Colombia

1:45 min

I Colombia jublade människor igår när Farc-gerillan och regeringen skrev under ett fredsavtal som gör slut på över 50 års krig.

 

Nu ska det hållas en folkomröstning om avtalet, och president Juan Manuel Santos sa igår i ett tal att det här är en historisk chans att skapa fred:

– Colombianer - avgörandet ligger i era händer. Ni har nyckeln till framtiden, ni kan öppna dörren till morgondagen, till ett Colombia dit turister vågar åka, där företag vill investera, låt oss skapa det land vi alltid drömt om: ett Colombia i fred, sa president Juan Manuel Santos i ett tal igår.

Talet direktsändes på torg i Colombias största städer, och i Bogotá viftade människor med vita flaggor med ordet Sí - ja till freden.

För även om fredsavtalet nu skrivits under av Farc-gerillan och regeringen så har det colombianska folket fortfarande inte sagt sitt - och det ska de göra i en folkomröstning den andra oktober.

I opinionsundersökningar har det varit ganska jämnt, även om många fortfarande är osäkra.

Nej-sidan kritiserar regeringen för att man låter Farcs ledare komma undan fängelsestraff - de gerillasoldater som begått grova brott ska istället arbeta med att bygga upp samhällen som förstörts av kriget.

Men de flesta av de 7 000 gerillasoldater som avmobiliseras kommer ges amnesti och kan om de önskar delta i det politiska parti som Farc nu ska ombildas till.

Partiet kommer garanteras platser i kongressen under två mandatperioder - något som också kritiseras av avtalets motståndare.

Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer gerillasoldaterna börja överlämna sina vapen under översyn av FN – en process som ska ta högst sex månader.

Men en fullständig fred är fortfarande långt borta – snarare är avtalet början på en komplicerad post-konflikt där flera utmaningar kvarstår.

Flera av Farcs medlemmar gick med i gerillan redan som barn, har inte gått ut grundskolan och har levt hela sina liv i djungeln.

Risken är att dom lockas att gå med i andra väpnade grupper – den mindre ELN-gerillan, som ännu inte inlett fredsförhandlingar, eller någon av dom kriminella gäng som finns runt om i landet.

Frågan är också vad som ska hända med narkotikahandeln – kokainet har varit det bränsle som fått konflikten i Colombia att fortsätta brinna i flera decennier.